Bioskop u Nišu, ipak, ne radi

Bioskop u Nišu, ipak, ne radi

Od čvstih obećanja gradskih čelnika da će Niš dobiti bioskop za Novu godinu, izgleda da nema ništa. Bioskop “Vilin grad” je trenutno pravo gradilište koje nema čak ni projektnu dokumentaciju, saznajemo od izvodjača.

Bioskop ili Skadar na Bojani – radovi traju već skoro tri godine.  Predsednik Skupštine Grada Niša, Mile Ilić, kaže da je ovde prvi put i da je razočaran što su sva dosadašnja obećanja gradskih čelnika pala u vodu.

“Nažalost, prema ovome što vidim, uopšte je nemoguće reći, kada će bioskop početi da radi. Treba najzad shvatiti težinu javne reči, i šta su do sada izjavljivali gradski čelnici koji su učestvovali u pregovorima, a šta je ostvareno”, kaže Mile Ilić.

Letos su pala obećanja da će ova sala početi da prima gledaoce do kraja 2011. Nakon toga, rok je produžen do kraja januara 2012. Izvodjači, firma “Gramont”, kojima su vezane ruke, kažu da im nije stigla ni projektna dokumentacija od investitora, a da bi, kada bi je danas dobili, radovi morali da traju bar do marta. Mile Ilić poziva sve one koji su učestvovali u pregovorima o zakupu bioskopa,  na odgovornost.

“Razgovaraću sutra i sa gradonačelnikom is a izvršnim direktorom Direkcije za izgradnju grada. Nadam se da neću morati da, sad pred izbore, menjam mišljenje o kolaicionim partnerima,” kaže Mile Ilić.

Dosadašnji ugovori i obećanja

“Vilin grad” bi trebalo da bude bioskop sa 250 mesta, i dve sale. Tokom prošlih Filmskih susreta, Gradonačelnik Niša je sa Lazarom Ristovskim, ispred firme “MCF MegaCom”, potpisao Protokol o realizaciji projekta “Vilin grad”. Početkom decembra 2011, ponovo je potpisan Ugovor o realizaciji projekta, još uvek bez zvaničnih inoformacija sa kim tačno. Ćak ni Mile ilić kaže da ne zna, ko je novi vlasnik bioskopa. Inače, bioskop vilin grad zatvoren je 2006-te godine. Rekonstrukcija je počela nakon donacije Vlade Srbije od 20 miliona dinara. Nezvanično, do sada je u ovu salu uloženo 25 miliona dinara. A i dalje se ne zna kada će početi da radi bioskop.